Gabikin sladký svet

sobota 16. apríla 2011

Macarons

Tak tu sú...obávané, záhadami opradené. Bála som sa ich a zároveň mi toto tajomné pečivko z Francúzska nedalo spávať. V USA a Francúzsku sú nimi priam posadnutí.Dajú sa robiť tie najšialenejšie farebné leské gombičky, naplnené čo máte poruke. Kľudne môže byť len džemík alebo krémik čo zostal. Pretože macarons sú dosť sladké tak by plnky mohla byť skôr horkejšia,alebo kyslejšia. Mne osobne macarons pripomínajú niečo medzi snehovou pusinkou na povrchu a marshmelow vo vnútri.
Postup je síce naozaj alchýmia ako sa patrí, ale zas až taký strach nemusíte mať, ke´dže aj ja som to zvládla na prvý šup. Tak a ideme do sveta cukrárskej alchýmie...



POTREBUJEME:
3 bielka z veľkých vajec
21 dkg práškového cukru
12,5 dkg mletých lúpaných mandlí
30 g krupicového cukru

POSTUP:
3 bielka si odložíme na 3 dni do chladničky. Zakryjeme ich, aby neobschli. Po tomto čase sú bielka vhodné na macarons. Musia trošku zrednúť...s čerstvými to radšej neskúšajte. Vyberieme z chladničky a necháme 4-6 hodín postáť pri izbovej teplote.
Ako prvé si v mixéri pomelieme mleté mandle s 3/4 práškového cukru. Mixujeme 2 minúty, potom zmes premiešame lyžičkou, aby sme ju oddelili od stien nádoby. Znovu 2 minúty mixujeme. Vznikne nám zmes podobná hladkej múke. Túto cez jemné sitko preosejeme do vhodnej misy. To čo ostane v sitku znova mixéra a pridáme zvyšok cukru a znovu minútu pomixujeme. Postup zopakujeme až máme všetko preosiate.
Tak a začíname sa venovať bielkam. Tie vlejeme do úplne čistej a hlavne chladnej antikorovej nádoby. Šľahať začíname na stredných obrátkach. Keď sa bielka napenia do bielej peny pridáme časť krupicového cukru. Pridávame pomaly a stále šľaháme. Zmes začína tuhnúť a prisýpame zvyšok cukru. Obrátky zvýšime a sneh došľaháme do hustého snehu. Nesmieme ho však prešľahať. Pevný a lesklý sneh je pripravený na pridávanie mandľovej múky. Vezmeme si silikónovú stierku,alebo plastovú kartu a pridáme do snehu lyžicu mandľovej múky. Pomaly, jemnými pohybmi zmes spojíme. Postup opakujeme až minieme všetku zmes. Hotová zmes je leská, nie príliš tuhá, skôr redšia...nie taká ako sme zvyknuté pri pusinkách. Hmotou naplníme vrecko s hladkou rúrkou.
Na plech si dáme papier na pečenie a striekame malé kôpky, ďalej od seba. Povrch má byť hladký. Takto pripravené kopčeky necháme asi hodinu obschnúť pri izbovej teplote. Toto je nevyhnutné!
 Ak by sme ich hneď piekli, roztečú sa.
Obschnuté macarons dáme do rúry vyhriatej na 140°C a pečieme asi 15 minút...záleží od veľkosti...ak sú väčšie dobu trochu predĺžime. Ak by sme ich však piekli moc dlho budú aj vo vnútri suché a potom to už nie je ono.
Upečené necháme na plechu vychladnúť a až potom odliepame. Studené spájame plnkou.

8 komentárov:

  1. nádherne ti vyšli, moje boli presne také rozplacnuté, tak polovicu som jedla len tak,olupovaním z papiera.. krása naozaj a chuť je neodolatelná! niekedy vyskúšam aj ja :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nadhera!!!!! Ako vsetko od teba. Uz aj ja sa nane chystam riadne dlho, ale trochu mam obavy. Pekne si postup rozpisala, snad by som mohla skusit podla teba Gabika

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Gabi,
    vypadají dokonale a sázím svou kuchařskou zástěru, že taky i tak chutnají. ;-) Určitě vyzkouším, těším se!
    Krásný den přeje Vivi

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja len cumim!!! vyzeraju nadherne! ako od profika!!!! ja som sa na to este neodhodlala a nenabrala odvahu...snad raz, ked budem velka ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Gabi, klobúk dole, vyzerajú úžasne a ja ich zbožňujem!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ja som ich nedávno skúšala, presne tento recept, akurát nechápem kde som urobila chybu, že tie moje neboli napovrchu také hladké, ale celé boli ako ich spodok. Chuťovo úžasné, všetci ma chválili, ale keď ja som taký "Monk" a vadilo mi, že nie sú hladké. :)

    OdpovedaťOdstrániť