Gabikin sladký svet

sobota 16. apríla 2011

Macarons

Tak tu sú...obávané, záhadami opradené. Bála som sa ich a zároveň mi toto tajomné pečivko z Francúzska nedalo spávať. V USA a Francúzsku sú nimi priam posadnutí.Dajú sa robiť tie najšialenejšie farebné leské gombičky, naplnené čo máte poruke. Kľudne môže byť len džemík alebo krémik čo zostal. Pretože macarons sú dosť sladké tak by plnky mohla byť skôr horkejšia,alebo kyslejšia. Mne osobne macarons pripomínajú niečo medzi snehovou pusinkou na povrchu a marshmelow vo vnútri.
Postup je síce naozaj alchýmia ako sa patrí, ale zas až taký strach nemusíte mať, ke´dže aj ja som to zvládla na prvý šup. Tak a ideme do sveta cukrárskej alchýmie...



POTREBUJEME:
3 bielka z veľkých vajec
21 dkg práškového cukru
12,5 dkg mletých lúpaných mandlí
30 g krupicového cukru

POSTUP:
3 bielka si odložíme na 3 dni do chladničky. Zakryjeme ich, aby neobschli. Po tomto čase sú bielka vhodné na macarons. Musia trošku zrednúť...s čerstvými to radšej neskúšajte. Vyberieme z chladničky a necháme 4-6 hodín postáť pri izbovej teplote.
Ako prvé si v mixéri pomelieme mleté mandle s 3/4 práškového cukru. Mixujeme 2 minúty, potom zmes premiešame lyžičkou, aby sme ju oddelili od stien nádoby. Znovu 2 minúty mixujeme. Vznikne nám zmes podobná hladkej múke. Túto cez jemné sitko preosejeme do vhodnej misy. To čo ostane v sitku znova mixéra a pridáme zvyšok cukru a znovu minútu pomixujeme. Postup zopakujeme až máme všetko preosiate.
Tak a začíname sa venovať bielkam. Tie vlejeme do úplne čistej a hlavne chladnej antikorovej nádoby. Šľahať začíname na stredných obrátkach. Keď sa bielka napenia do bielej peny pridáme časť krupicového cukru. Pridávame pomaly a stále šľaháme. Zmes začína tuhnúť a prisýpame zvyšok cukru. Obrátky zvýšime a sneh došľaháme do hustého snehu. Nesmieme ho však prešľahať. Pevný a lesklý sneh je pripravený na pridávanie mandľovej múky. Vezmeme si silikónovú stierku,alebo plastovú kartu a pridáme do snehu lyžicu mandľovej múky. Pomaly, jemnými pohybmi zmes spojíme. Postup opakujeme až minieme všetku zmes. Hotová zmes je leská, nie príliš tuhá, skôr redšia...nie taká ako sme zvyknuté pri pusinkách. Hmotou naplníme vrecko s hladkou rúrkou.
Na plech si dáme papier na pečenie a striekame malé kôpky, ďalej od seba. Povrch má byť hladký. Takto pripravené kopčeky necháme asi hodinu obschnúť pri izbovej teplote. Toto je nevyhnutné!
 Ak by sme ich hneď piekli, roztečú sa.
Obschnuté macarons dáme do rúry vyhriatej na 140°C a pečieme asi 15 minút...záleží od veľkosti...ak sú väčšie dobu trochu predĺžime. Ak by sme ich však piekli moc dlho budú aj vo vnútri suché a potom to už nie je ono.
Upečené necháme na plechu vychladnúť a až potom odliepame. Studené spájame plnkou.

utorok 12. apríla 2011

Parené buchty



Ako dieťa som nemala parené buchty rada. Ten recept, čo robila mama, proste nebol dobrý. Až moja svokra ma naučila robiť tie najlepšie buchty na svete. A tu je recept na tie najúžasnejšie parené buchty na svete. Z uvedenej dávky mi vyšlo 33 stredne veľkých buchtičiek.

POTREBUJEME:
1 kg polohrubej múky
1 balíček sušeného droždia
100 ml oleja
650 ml vlažného mlieka
5 lyžíc cukru
2 b. vanilkového cukru
citrónová kôra
1 lyžička soli
3 žĺtka

POSTUP:
Múku a soľ preosejeme do misy. Pridáme cukre a sušené droždie. Zamiešame. Prilejeme mlieko a olej. Vymiesime hladké, nelepivé cesto. Poprášime múkou a necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát. Radielkom pokrájame na štvorce a naplníme. My najviac obľubujeme čučoriedky, ale naplňte ich čím chcete a čo máte radi...lekár, džem, ovocie...
Vždy protiľahlé konce cesta trochu vytiahneme a spojíme. Nakoniec upravíme do tvaru buchtičky. Buchty buď paríme na paráčiku ,alebo si na veľký hrniec natiahneme staršiu utierku a upevníme ju . Toto je výhodnejší spôsob, nakoľko môžeme dať do hrna naraz viac vody a nemusíme dolievať.
Každú buchtičku od spodu jemne potrieme olejom a dáme na utierku. Zakryjeme priliehajúcou miskou a paríme 10 minút. Tento čas je rozhodujúci, aby sme buchty nemali surové,alebo zas ich nepreparili. Ak by ste robili buchty veľké, treba nejakú tú minútu ešte pridať.
Nakoniec uparené buchty hneď po odkrytí prepichneme vidličkou ,aby mohla uniknúť para.
Ja uparené buchty polievam trochou horúceho mlieka a rozpraženým masielkom. Posypeme podľa chuti...Grankom kakaom s cukrom, mletým makom.... Papáme...

sobota 9. apríla 2011

Bagetky, slané rožky

Skvelé bagetky,alebo slané rožky, posypané hrubou morskou soľou. Kuchyňa rozvoniavajúca čerstvo upečeným pečivkom. Čo môže viac navodiť útulnú atmosféru domova. vyskúšajte a neoľutujete.

POTREBUJEME:
1 kg pšeničnoražnej múky
600-700 ml mlieka s vodou (pol na pol)
100ml oleja
2 lyžičky cukru
1 kocka droždia 
2 lyžičky soli
môžete pridať rascu ak máte radi
vajíčko a voda troškou octu na potretie


POSTUP:
V 2 dcl tekutiny, cukru a droždia urobíme kvások.
 Necháme vzísť.
Múku preosejeme so soľou a dáme trochu nahriať do mierne vyhriatej rúry.
Vlejeme kvások, zvyšok mlieka a olej. S tekutinou opatrne.Keďže každá múka je iná pridáme na začiatok len 600 ml a ak sa bude zdať, že je cesto príliš tuhé dolejeme zvyšok. Vypracujeme na nelepivé cesto. Musí byť hutnejšie ako klasické kysnuté cesto. Poprášime múkou a necháme vykysnúť...kysnutie trvá približne hodinu ,ale môže kysnúť aj dlhšie.
Vykysnuté cesto vyklopíme z misy na dosku. Cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu predelíme na menšie časti. Tie rozvaľkáme do kruhu a radielkom prerežeme na 4 trojuholníkové časti.Zrolujeme zo širšej strany do tvaru rožka. Pokladieme na plech, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť. Rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom a následne slanou vodou s trošinkou octu. Môžeme posypať soľou, rascou, makom, sezamom...pečieme v rúre vyhriatej na 185°C do zlata.


Slniečkový koláčik

Ide jar a tento žltý koláčik ju pekne vystihuje...Jednoduchý, ľahký, svieži a nenáročný na čas a prípravu.

POTREBUJEME:
5 vajíčok
5 lyžíc kryštálového cukru
1 b. vanilínového cukru
6  kopitých lyžíc hladkej múky
1 lyžička PDP
2 lyžice oleja

2 konzervy broskýň
3 b. Zlatého klasu
3 lyžice cukru
1 liter šťavy z broskýň
džem

POSTUP:
Celé vajíčka vyšľaháme s cukrami do hustej peny. Pridáme preosiatu múku s PDP. premiešame a pridáme olej. Pečieme v rúre vyhriatej na 165°C.
Broskyne odcedíme, šťavu  zachytíme a doplníme vodou do 1 litra. 3/4 šťavy dáme variť s cukrom. Vo zvyšku rozmiešame ZK a vlejeme do vriacej tekutiny. Poriadne prevaríme a za občasného miešania necháme mierne vychladnúť. Tuhnúcu zmes nalejeme na korpus pokladený broskyňami. Necháme stuhnúť.

Langoše

Priznám sa, že som nikdy nemala rada tie mastné posúchy, čo sa u nás v meste predávali pod názvom "Langoše". Tento receptík je nielen chutný, ale aj jednoduchý.

POTREBUJEME:
1 kg polohrubej múky
1/2 l mlieka
2 lyžičky cukru
1 kocka čerstvého, alebo 1 balíček sušeného droždia
250ml kyslej smotany
2 lyžičky soli

POSTUP:
 Z 2 dcl mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Nakysnutý vlejeme do múky ktorú sme preosiali spolu so soľou. Dolejeme zvyšné mlieko a kyslú smotanu. Vypracujeme nelepivé cesto a dáme kysnúť. Máme dve možnosti...ak chceme ,aby cesto rýchlo kyslo ,necháme ho v teplej miestnosti. Ak si ho pripravíme ráno a máme čas, dáme ho kysnúť do chladničky. Ak nespotrebujeme všetko cesto , vydrží v chladničke aj do druhého dňa.
Nakysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na primerane veľké kúsky. Tie jemne rozvaľkáme a nakoniec v rukách vytiahneme tak aby sme mali hrubšie kraje a tenší stred. Vyprážame v rozohriatom tuku a ukladáme na papierové utierky.
Povrch potrieme tým čo máme radi...cesnakom rozotretým so soľou a s trochou vody, kečupom, tatárskou omáčkou, syrom.

štvrtok 7. apríla 2011

Expresné čoko muffiny

POTREBUJEME:

2 šálky  hladkej múky
2 ČL prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
3/4 šálky krupicového cukru
2PL kakaa
15dkg pokrájanej horkej  čokolády
250ml mlieka
100ml oleja
1 vajce

POSTUP:
Múku, PDP, SB, cukor, kakao zmiešame. Vedľa si rozmiešame mlieko, vajce a olej.
Vlejeme do sypkej zmesy a jemne spojíme potom pridáme posekanú čoko.
Pečieme pri 165°C.

Jogurtové muffiny

POTREBUJEME:
10 dkg masla
12 dkg krupicového cukru
2 vajíčka
20 dkg jogurtu
28 dkg hladkej múky
1 PDP
za hrsť posekanej čokolády

POSTUP:
Maslo s cukrom vymiešame do peny. Postupne pridáme celé vajíčka poriadne našľaháme. Nakoniec pridáme jogurt, premiešame. Pridáme preosiatu múku s PDP a nakoniec posekanú čokoládu.Naplníme mufinové košíčky a upečieme.

Rýchla roláda

jednoduchý recept na skvelú roládu ktorá vám nepraskne a je hotová šup šup.

POTREBUJEME:
5 vajíčok
5 lyžíc krupicového cukru
6 kopitých lyžíc hladkej múky
1 lyžica oleja

Postup:
Celé vajíčka šľaháme s cukrom 5 minút na najvyšších otáčkach. Do hustej peny pridáme preosiatu múku a jemne spojíme. Nakoniec pridáme olej. Na plech položíme papier na pečenie a rozotrieme cesto. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 200°C asi 5 minút...povrch musí byť jemne ružový...nie spečený...dobu pečenia nepredlžujeme, lebo korpus vyschne a bude sa lámať. Vybratý korpus posypeme hladkou múkou, prikryjeme utierkou...môžeme nechať aj vychladnúť. Nakoniec z korpusu odstránime  múku a potrieme džemom. Zrolujeme s pomocou papiera.

nedeľa 3. apríla 2011

Pečené buchty

Recept ako so starých čias...pripomenie mi to vôňu môjho detstva. V dedinke na Liptove, kde moja stará mama pekávala dokonalé záviny. Tučnučké a žltučké. Bez jedinej prasklinky. Buchty v jej pekáči boli ako vojaci. Všetky rovnaké, a nablýskané. Tmavá plnka zo slivkového lekváru,alebo maku dokonale kontrastovala so žltučkým cestíčkom jemným ako páperie. Aj keď možno to vaše cestíčko nebude také žlté ako od sliepočiek zo dvora, isto budete nadšené skvelou chuťou. Tak a ideme na receptík.

POTREBUJEME:
1 kg polohrubej múky,
4 lyžice krupicového cukru,
2 balíčky vanilkového cukru
2 kávové lyžičky soli
2 kávové lyžičky kypriaceho prášku
1 kocka droždia (môže byť aj sušené)
6 dcl vlažného mlieka
160 ml oleja
4 žĺtka
1 lyžica rumu
postrúhaná kôra z menšieho citróna
1 žĺtok na potretie + olej na potretie

Na potretie po upečení: 1 dcl studenej vody a 1 lyžica krupic. cukru





Plnka:
slivkový lekvár, alebo 50 dkg mletého maku , 15 dkg cukru, prilejeme toľko vriaceho mlieka aby nám vznikla nie príliš hustá, alebo riedka plnka


POSTUP:
Ak použijeme čerstvé droždie najprv si urobíme z 2 dcl vlažného mlieka, lyžičky cukru a rozmrveného droždia kvások. Necháme vzísť.
Ak použijeme sušené (ja používam to s lastovičkou na obale) tak ho len rozmiešame v múke.
Múku preosejeme spolu so soľou a kypriacim práškom do misy.pridáme cukre. V mlieku rozmiešame žĺtka a postrúhanú cutrónovú kôru a 1 lyžicu rumu. Všetko nalejeme do misy a hákom na kysnuté cesto premiešame. Potom pridáme 3/4 oleja a necháme dobre vypracovať. Nakoniec miesenia pridáme zvyšný olej a rukou prepracujeme. Povrch posypeme múkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Trvá to pol až 3/4 hodiny. Vykysnutécesto vyklopíme z misy a jemne rozvaľkáme. Radielkom pokrájame na štvorce. Do stredu dáme za lyžicu plnky. protiľahlé rohy spojíme a vyformujeme do tvaru buchty. Na vymastený pekáč ukladáme buchtičky husto ku sebe. Každú poriadne ponatierame tukom (roztopeným maslom,olejom...) Necháme ešte 15 min. kysnút a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme pri 170°C do zlatista. Nakoniec upečené buchty potrieme vodou s cukrom.Prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Z cesta sa dajú urobiť aj záviny,alebo rožky.