Gabikin sladký svet

pondelok 29. októbra 2012

Lúpačky

Vonku nasnežilo, teplota na bode mrazu a studený vietor ...čo môže byť lepšie a príjemnejšie ako zapnúť rúru, zamiesiť cestíčko a upiecť niečo dobré a voňavé. Dnes padla voľba na domáce lúpačky. Jemné a voňavé...také ako keď som bola dieťa. Určite neobanujete a na tie v obchode už ani len nepozriete.
Postup je jednoduchý,aj keď kysnutie trvá dlhšie pre vyšší obsah tuku. Ak chcete môžete si cestíčko zamiesiť večer a ráno nechať pol hodinku vykysnúť v teple.
POTREBUJEME:
500g hladkej extra špeciál múky
215ml teplého mlieka
2 lyžice kyslej smotany
5 lyžíc krupicového cukru
1 b. vanilínového cukru
1lyžica citrónovej štavy 
1 žĺtok
12 lyžíc oleja
1/2 č.lyžičky PDP
1/2 č. lyžičky soli
1 b. sušeného droždia( modré s lastovičkou)
 na potretie:
bielok + nemletý mak

POSTUP:
Múku preosejeme s PDP a soľou, pridáme cukre a sušené droždie, zamiešame. V mlieku rozmiešame žĺtok a 10 lyžíc oleja a smotanu. 1 lyžicu oleja si odložíme a pridáme až na konci miesenia. Zmes vylejeme do múky a premiešame, pridáme citrónovú šťavu a necháme vymiesiť . Cesto miesime dlhšiu dobu ako sme zvyknutý pri bežnom kysnutom ceste. Ku koncu ručne primiesim zvyšnú lyžicu oleja. Tým sa cesto oddelí od misy a povrch ostane mastnejší. Môžeme poprášiť múkou a misku prikryjeme strečovou fóliou . Uložíme na teplé miesto a necháme hodinu kysnúť. Vykysnuté rozdelíme na 12 - 14 malých bochníčkov a necháme 10 minút prikryté kysnúť. jednotlivé sploštíme a rozvaľkáme tak, aby sme mali jeden kraj hrubší. Z toho konca rolujeme a tenké rožky. Rožky nemajú byť hrubé,lebo kysnutím ešte zväčšia objem. Na plechu ešte necháme pol až trištvrte hodinu kysnúť. Nakoniec potrieme bielkom a posypeme  makom. Pečieme pri 180°C. Dohliadame,lebo lúpačky sa pečú vcelku rýchlo. Potom už len vydržím kým trochu vychladnú a papkáme.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára