Gabikin sladký svet
sobota 23. mája 2015
Celozrnný chlieb s ľanovými semienkami a ostropestrecovou múkou
Ostropestrec mariánsky...úžasná rastlinka. Lieči pečeň, pomáha pri otravách, pri trávení,posiľňuje imunitný systém a po chemoterapii...okrem iného. Mala som doma múku a bohužiaľ žiadnu predstavu ako s ňou naložiť. Recepty žiadne a tak musela nastúpiť improvizácia. S malou dušičkou som sa pustila do pečenia. Výsledok bol ohromujúci. Chuť perfektná a mäkký aj po dvoch dňoch.
POTREBUJEME:
300 g celozrnnej špaldovej múky
200 g hladkej múky
3 kopcovité PL ostropestrecovej múky
2 PL ľanových semienok
2 ČL soli
1 b sušeného droždia
2 ČL trstinového cukru
150 ml vlažnej vody
150 ml mlieka
150 ml oleja
POSTUP:
Múky preosejeme spolu so soľou do misy. Pridáme semienka, cukor a sušené droždie. Zamiešame. Prilejeme vodu s mliekom a začneme miesiť na nízkej rýchlosti hákom. Pridáme olej, trošku si necháme. Vypracujeme hladké mäkšie cesto. Nakoniec pridáme zvyšný olej a ručne premiesime. Prikryjeme potr. fóliou a utierkou .Dáme na teplé miesto kysnúť kým nezdvojnásobí svoj objem. Vykysnuté vyklopíme na dosku a prepracujeme. Upravíme do tvaru bochníka, poprášime múkou a necháme cca 15 minút kysnúť. Rúru vyhrejeme na 230°C. Pred pečením chlieb potrieme studenou vodou a dáme piecť. Pečieme 10 minút a potom znížime teplotu na 180°C a dopečieme asi 30 minút ( podľa výšky chleba) . Upečený je vtedy ak na poklopkanie znie duto. Upečený vyberieme na mriežku a potrieme studenou osolenou vodou. Zakryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára