Gabikin sladký svet

nedeľa 6. marca 2011

Punčové rezy



POTREBUJEME:
2 pláty každý z 5 vajíčok, 5 lyžíc cukru, 7 lyžíc hladkej múky, 1 lyžica oleja

1 plát (kapsel) 7 vajíčok, 7 lyžíc cukru, 9 lyžíc hladkej múky, 2 lyžice oleja
Na polievanie: 6 dcl vody, 6 lyžíc cukru, citrónová šťava, rum, žlté a ružové potravinárske farbivo
Vodu a cukrom zavríme a necháme vychladnúť. Potom pridáme ostatné ingrediencie. Rozdelíme na dve časti a jednu prifarbíme žltým a druhú časť ružovým farbivom.
Poleva: 40 dkg práškového cukru zalejem vriacou vodou...pridávame pomaly za stáleho miešania. Poleva nemá byť riedka ale ani prihustá,lebo by sa nedala rozotrieť. Nakoniec pridáme ružové farbivo.

ríbezľový džem

POSTUP:
Pri všetkých plátoch je postup rovnaký...Žĺtka šľaháme s 2/3 cukru do peny.Z bielkov našľaháme riedku penu, potom postupne prisýpame cukor a vyšľaháme sneh. Žĺtkovú zmes vlejeme do snehu, spojíme a pridáme preosiatu múku. Nakoniec zamiešame olej. Upečieme svetlý plát. Pečiem na papieri a ten po upečení neodstaňujeme.


Kapsel upečiem tiež tak, len bude vyšší...vkladáme ho medzi tenšie pláty.
1 tenký vychladnutý plát položíme papierom na podložku. Potrieme džemom...moc to nepreháňame, lebo inak sa nám budú vrstvy zošmykovať.
Kapsel (vyšší korpus) zbavíme papiera a po dĺžke nakrájame na 4 dlhé pásy...potom po šírke rozkájame na odbĺžniky.
Vezmeme obĺžnik a namočíme ho do vychladnutého punčového rozvaru.Raz namočíme do žltého, priložíme na spodný plát a potom vedľa dáme zas obdĺžnik namočený v rožovom rozvare. Postupujeme šachovnicovým systémom až minieme všetky.
Posledný tenký  plát potrieme džemom a džemovou stranou priložíme na farebný kapsel. Papier nesťahujeme. Rezy zaťažíme a necháme cez noc zaťažené.
Nakoniec na vrch priložíme plech a pomocou neho celý koláč otočíme hore nohami. Tak že máme spodnú časť teraz na vrchu. Stiahneme papier a polejeme polevou. Rýchlo rozotrieme a necháme v chladu stuhnúť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára