Gabikin sladký svet

utorok 13. novembra 2012

Špaldové slané žemličky

Tiež máte ten pocit, že som sa s tým pečivom rozbehla? Máte pravdu...už ma prestalo baviť to neidentifikovateľné voľne pohodené pečivo v obchodoch,ktoré síce ničím neočarilo,ale má jednu zázračnú schopnosť..a to, že na druhý deň sa mení na zbraň...A po troch dňoch dokonca na biologickú, tak rýchlo splesnieť nedokáže tuším ani francúzsky syr...asi by tým našim supermarketovým rožkom aj závidel..
Tak je tu zas jeden super rýchly recept. Netreba vaľkať ani šúľať ako pri rožkoch a to mojej lenivej povahe úplne vyhovuje. Kedže bielej múky už bolo dosť tak som vybrala z police Špaldovú, ktorá si tam už nejaký mesiac vegetovala. Skombinovala som celozrnnú a hladkú a výsledok...geniálny...

Na 10 ks POTREBUJEME:
250 g Špaldovej hladkej múky
250 g Špaldovej celozrnnej hladkej
100 g hladká špeciál
2 dcl vlažnej vody
1,5 dcl vlažného mlieka
1 b. sušeného droždia
4 lyžice oleja
1 hrsť miešaných semienok ( ľanové, sezamové, slnečnicové)
1 žĺtok
1 bielok
hrubozrnná morská soľ

POSTUP:
Múku , soľ droždie zmiešame, prilejeme vodu s mliekom a žĺtkom, miesime.pridáme 2 lyžice oleja. Dobre a čím dlhšie tým lepšie (10 min. v miesiči)vymiešavame. Pred koncom miesenia pridáme semienka  a zvyšný olej. Poprášime múkou a v teple 15 minút necháme kysnúť.
Vykysnuté vyklopíme a nakrájame 10 kúskov z ktorých sformujeme žemle. Na plechu zas necháme cca 15 min kysnúť. Pred pečením potrieme bielkom a posypeme soľou. Pečieme pri 190°C.
Žemličky sú jemné a neskutočne žravé :)



2 komentáre:

  1. Vyzerajú skvele aj u nás zbožňujeme koláče a buchty kysnutého cesta . Veselého Silvestra a šťastný Nový rok :-) .

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Žemličky vyzerajú peknučko :-) Len keď pozerám recept, vidím, že čudné množstvá obidvoch tekutín ... "chybička se vloudí" :-) Mali to byť asi mililitre :-) však?
    Niekedy vaše žemle vyskúšam.Tiež občas pečiem domáce pečivo, lebo to z obchodu je des...

    OdpovedaťOdstrániť