Skvelé bagetky,alebo slané rožky, posypané hrubou morskou soľou. Kuchyňa rozvoniavajúca čerstvo upečeným pečivkom. Čo môže viac navodiť útulnú atmosféru domova. vyskúšajte a neoľutujete.
POTREBUJEME:
1 kg pšeničnoražnej múky
600-700 ml mlieka s vodou (pol na pol)
100ml oleja
2 lyžičky cukru
1 kocka droždia
2 lyžičky soli
môžete pridať rascu ak máte radi
vajíčko a voda troškou octu na potretie
POSTUP:
V 2 dcl tekutiny, cukru a droždia urobíme kvások.
Necháme vzísť.
Múku preosejeme so soľou a dáme trochu nahriať do mierne vyhriatej rúry.
Vlejeme kvások, zvyšok mlieka a olej. S tekutinou opatrne.Keďže každá múka je iná pridáme na začiatok len 600 ml a ak sa bude zdať, že je cesto príliš tuhé dolejeme zvyšok. Vypracujeme na nelepivé cesto. Musí byť hutnejšie ako klasické kysnuté cesto. Poprášime múkou a necháme vykysnúť...kysnutie trvá približne hodinu ,ale môže kysnúť aj dlhšie.
Vykysnuté cesto vyklopíme z misy na dosku. Cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu predelíme na menšie časti. Tie rozvaľkáme do kruhu a radielkom prerežeme na 4 trojuholníkové časti.Zrolujeme zo širšej strany do tvaru rožka. Pokladieme na plech, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť. Rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom a následne slanou vodou s trošinkou octu. Môžeme posypať soľou, rascou, makom, sezamom...pečieme v rúre vyhriatej na 185°C do zlata.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára