Gabikin sladký svet

utorok 12. apríla 2011

Parené buchty



Ako dieťa som nemala parené buchty rada. Ten recept, čo robila mama, proste nebol dobrý. Až moja svokra ma naučila robiť tie najlepšie buchty na svete. A tu je recept na tie najúžasnejšie parené buchty na svete. Z uvedenej dávky mi vyšlo 33 stredne veľkých buchtičiek.

POTREBUJEME:
1 kg polohrubej múky
1 balíček sušeného droždia
100 ml oleja
650 ml vlažného mlieka
5 lyžíc cukru
2 b. vanilkového cukru
citrónová kôra
1 lyžička soli
3 žĺtka

POSTUP:
Múku a soľ preosejeme do misy. Pridáme cukre a sušené droždie. Zamiešame. Prilejeme mlieko a olej. Vymiesime hladké, nelepivé cesto. Poprášime múkou a necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na plát. Radielkom pokrájame na štvorce a naplníme. My najviac obľubujeme čučoriedky, ale naplňte ich čím chcete a čo máte radi...lekár, džem, ovocie...
Vždy protiľahlé konce cesta trochu vytiahneme a spojíme. Nakoniec upravíme do tvaru buchtičky. Buchty buď paríme na paráčiku ,alebo si na veľký hrniec natiahneme staršiu utierku a upevníme ju . Toto je výhodnejší spôsob, nakoľko môžeme dať do hrna naraz viac vody a nemusíme dolievať.
Každú buchtičku od spodu jemne potrieme olejom a dáme na utierku. Zakryjeme priliehajúcou miskou a paríme 10 minút. Tento čas je rozhodujúci, aby sme buchty nemali surové,alebo zas ich nepreparili. Ak by ste robili buchty veľké, treba nejakú tú minútu ešte pridať.
Nakoniec uparené buchty hneď po odkrytí prepichneme vidličkou ,aby mohla uniknúť para.
Ja uparené buchty polievam trochou horúceho mlieka a rozpraženým masielkom. Posypeme podľa chuti...Grankom kakaom s cukrom, mletým makom.... Papáme...

2 komentáre:

  1. Ahoj Gabi, tento tvoj recept vrelo odporucam...len dopln, prosim, do postupu aj zltka a citronovu koru, kedze tam chybaju, a takmer som nato aj ja doplatila....mlieka ale nabuduce dam menej, lebo som musela do cesta prisypat asi 3 mensie hrste muky, a naopak cukru som dala o 1 PL viac a urobila som dobre, drozdie som pouzila 10g lebo to 7g je len na 500 g muky.... buchticiek mi vyslo rovnych 40, a teda nechcem sa chvalit, boli to takmer obri:)a ta citronova vona a chut mnaaam, uz ziaden iny recept len tento!!!este raz dakujem Gabika :))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Veru treba tam doplnit do postupu zltka, lebo cesto som uz mala krasne vymiesene a potom mi doslo ze tam nie su.uz to bolo velmi tazke zapracovať

    OdpovedaťOdstrániť