Gabikin sladký svet

streda 8. apríla 2015

Vegan orieškové hniezda







Tieto kysnuté pletienky vás milo prekvapia svojou chuťou. Do cesta nejdú vajíčka a kravské mlieko som nahradila mandľovým. Nutela je vyrobená z orieškového masla raw nepraženého kakaa a pražených lieskových orieškov. Škorica skvele dopĺňa celkovú chuť. Proste mňam!

POTREBUJEME:

Kysnuté cesto:

2 šálky   hladkej múky (2,5 dcl)
2 šálky   celozrnnej špaldovej múky
2 šálky   teplého mandľového mlieka (nie úplne plné asi 4 dcl)
2 PL       cícerovej ,alebo sójovej múky
1,5 dcl   arašidového,alebo repkového oleja
5 PL      cukru (z kokosových kvetov, trstinový tmavý)
1 ČL      soli
1b.        sušeného droždia
2ČL      škorice ( cejlónska)

Domáca nutela:

250 ml   orieškového masla
3 PL       raw nepraženého kakaa
4 PL       cukru z kokosových kvetov,alebo agáve
škorica, mleté pražené lieskové oriešky


POSTUP:
Obe múky preosejeme spolu so soľou, pridáme cícerovú múku, škoricu, cukor a zmiešame. Do múky vsypeme droždie a zalejeme vlažným mliekom. Trošku pomiešame a prilejeme 2/3 oleja. Vymiesime nelepivé cesto. Má byť trochu hutnejšie ako na klasické kysnuté cesto. Ak je potrebné prisypeme trochu hladkej múky. Pred koncom miesenia dolejeme zvyšný olej. Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme na teplé miesto 45-60 minút kysnúť.
Medzitým si pripravíme domácu Nutelu.
Orieškové maslo trošku nahrejeme a prisypeme kakao a cukor,alebo agáve a poriadne vymiešame.


Vykysnuté cesto vyklopíme na podložku a rozvaľkáme na obdĺžnik ktorý do 2/3 natrieme "Nutelou" a posypeme sekanými praženými lieskovcami a mletou škoricou.



 Preložíme na polovicu a narežeme pás ktorý v rozdelíme v strede, ale nedorežeme do konca.



 Pás skrútime do slimáka a uložíme na plech. Kde necháme ešte 10 minút podkysnúť a povrch potrieme mliekom a posypeme orieškami




 Pečiemie v rúre najprv 8 minút na 200°C a potom cca 30 minút na 180°C do zlata.
Hotové môžeme pocukrovať a papkáme. Mäkučké vydržia aj dva dni ak vydržia :)







2 komentáre:

  1. Zuzka sa teším, že si aj ty mňa tu navštívila...chystám sa na tvoje Permelusso,ale za ten svet nemôžem zohnať tropické ovocie :)

    OdpovedaťOdstrániť