Tieto kysnuté pletienky vás milo prekvapia svojou chuťou. Do cesta nejdú vajíčka a kravské mlieko som nahradila mandľovým. Nutela je vyrobená z orieškového masla raw nepraženého kakaa a pražených lieskových orieškov. Škorica skvele dopĺňa celkovú chuť. Proste mňam!
POTREBUJEME:
Kysnuté cesto:
2 šálky hladkej múky (2,5 dcl)
2 šálky celozrnnej špaldovej múky
2 šálky teplého mandľového mlieka (nie úplne plné asi 4 dcl)
2 PL cícerovej ,alebo sójovej múky
1,5 dcl arašidového,alebo repkového oleja
5 PL cukru (z kokosových kvetov, trstinový tmavý)
1 ČL soli
1b. sušeného droždia
2ČL škorice ( cejlónska)
Domáca nutela:
250 ml orieškového masla
3 PL raw nepraženého kakaa
4 PL cukru z kokosových kvetov,alebo agáve
škorica, mleté pražené lieskové oriešky
POSTUP:
Obe múky preosejeme spolu so soľou, pridáme cícerovú múku, škoricu, cukor a zmiešame. Do múky vsypeme droždie a zalejeme vlažným mliekom. Trošku pomiešame a prilejeme 2/3 oleja. Vymiesime nelepivé cesto. Má byť trochu hutnejšie ako na klasické kysnuté cesto. Ak je potrebné prisypeme trochu hladkej múky. Pred koncom miesenia dolejeme zvyšný olej. Prikryjeme potravinárskou fóliou a dáme na teplé miesto 45-60 minút kysnúť.
Medzitým si pripravíme domácu Nutelu.
Orieškové maslo trošku nahrejeme a prisypeme kakao a cukor,alebo agáve a poriadne vymiešame.
Vykysnuté cesto vyklopíme na podložku a rozvaľkáme na obdĺžnik ktorý do 2/3 natrieme "Nutelou" a posypeme sekanými praženými lieskovcami a mletou škoricou.
Preložíme na polovicu a narežeme pás ktorý v rozdelíme v strede, ale nedorežeme do konca.
Pás skrútime do slimáka a uložíme na plech. Kde necháme ešte 10 minút podkysnúť a povrch potrieme mliekom a posypeme orieškami
Pečiemie v rúre najprv 8 minút na 200°C a potom cca 30 minút na 180°C do zlata.
Hotové môžeme pocukrovať a papkáme. Mäkučké vydržia aj dva dni ak vydržia :)
Mliam, take mozem vzdy ;)
OdpovedaťOdstrániťZuzka sa teším, že si aj ty mňa tu navštívila...chystám sa na tvoje Permelusso,ale za ten svet nemôžem zohnať tropické ovocie :)
OdpovedaťOdstrániť