Gabikin sladký svet

pondelok, 3. augusta 2015

Penová mascarpone torta s japonskou piškótou



 

Je leto plné nádherného ovocia, ktorá sa priam ponúka ,aby sme ho nielen zjedli ale aj sa pokochali jeho nádherným vzhľadom.
Táto tortička je rýchla a nenáročná na prípravu. je ľahká a studená. príjemne osvieži v horúcich dňoch.
Spodný korpus je neskutočne jemná kakaová piškóta. Postup je trošku iný ako som zvyknutá,ale nie náročný.

POTREBUJEME:

Korpus
3 veľké vajíčka
3 PL krupicového cukru
štipka soli
1ČL vanilkového extraktu
1 PL tekutej glukózy
2PL kukuričného oleja
2PL tmavého kakaa
3PL hladkej múky
1/3 vínneho kameňa

Žĺtky oddelíme od bielok. Bielka našľaháme do jemnej peny, pridáme štipku soli a vínny kameň. Prešľaháme a pridáme lyžicu cukru a postupne pridávame za stáleho šľahania cukor. Ušľaháme na tuhý sneh ,ale iba do takej tuhosti,aby keď vyberieme metlu sneh sa ešte ohol do tzv. fajočky (nerobí ostrú špičku).
Olej zohrejeme do horúca. Odstavíme a pridáme kakao a vymiešame na kašičku. Olej nesme byť ale až príliš horúci,lebo nám zhorkne kakao.
Žĺtky našlaháme drôtenou metličkou s glukózou. pridáme extrakt.
Vlejeme do snehu a jemne spatulou zmiešame. Pridáme po lyžiciach múku ktorú preosejeme do zmesi. Nakoniec vmiešame olej s kakaom. nesmie byť horúci!! Nalejeme do formy veľkej cca 24 cm.
Pečieme v rúre vyhriate na 160°C . Netrvá to dlho možno 8-10 min. tak treba sledovať.

Plnka:

250 ml Mascarpone
250 ml smotanového jogurtu
250 ml 35% smotamy na šľahanie RAJO
4-5 PL práškového cukru
1ČL vanilkového extraktu
5 plátkov želatíny
mix rôzneho ovocia ja som dala
jahody, hrozno, jostu, maliny, banán,červené ríbezle, physalis
želatína v spreji

Plátky želatíny namočíme do studenej vody na cca 10 minút.
Mascarpone, cukor, jogurt a vanilkový extrakt vymiešame.Smotanu našľaháme do tuha a pridáme k mascarponovej hmote. Jemne spojíme.
Želatínové plátky dáme do cca 2 PL vody a roztopíme pár sekúnd v mikrovlnke. Nie dlho ,aby zmes nebola horúca, ale iba teplá a plátky sa roztopili. Do roztopenej pridáme 2 lyžice smotanovej hmoty a metličkou premiešame. Potom celé vlejeme do základnej hmoty a vymiešame. Pracujeme rýchlo aby zmes nezačala tuhnúť.
Ovocie rozdelíme na dve časti...jednu odložíme na zdobenie. Vačšie pokrájame a hneď vysypeme do hmoty a opatrne pomiešame,ale tak aby sme zmes moc nezafarbili.
Korpus upneme do ráfiku a potrieme riedkym džemom(nemusíte) a hneď nalejeme zmes. Uhladíme a dáme zatuhnúť.
Zvyšné ovocie naaranžujeme na vrch a postriekame želatínou v spreji,alebo si urobíme zmes z 1 plátku želatíny.
Zabránime tak vysychaniu ovocia a tiež jeho pohybu po torte.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára