Gabikin sladký svet

pondelok, 3. augusta 2015

Pražské koláče

 







Tieto koláčiky iste mnohí poznáte. Cesto mäkučké s krémovošľahačkovou plnkou a hore škoricová posýpka. Viem, že u na vrch nepatria mandle,ale ja tú chuť opražených mandlí milujem a na chuti neuberú. Postup nenáročný a chuť výborná.

POTREBUJEME:

250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
1b sušeného droždia
150ml vlažného mlieka
3 PL cukru
250 ml majonézy
1 ČL soli
1 celé vajce
1 žĺtok na potretie

POSÝPKA:
40g masla
60g práškového cukru
60 g hrubej múky
1 ČL mletej škorice

PLNKA:
250 ml mlieka
3 PL cukru
1 vanilkový puding
vanilka,alebo vanilínový cukor
150g masla
250-300ml 35% šľahačky RAJO


POSTUP:


Múky preosejeme do misky, pridáme soľ, cukor a zmiešame. Potom pridáme v mlieku napučané droždie a vajce. Chvíľu premiesime a pridáme majonézu. Vymiesime hladké cesto a necháme vykysnúť.
Z vykysnutého cesta urobíme 4 bochníčky a každý ešte rozdelíme na 4 časti. Vyformujeme malé  žemličky a poukladáme na široko na plech. každú dlaňou roztlačíme na placku. Každú potrieme žĺtkom a posypeme posýpkou. Tú pripravíme tak, že všetky suroviny prstami spracujeme na mrveničku...ak by bola suchá pridáme maslo ak mastná tak trochu múky s cukrom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C asi 20 minút.
Upečené a vychladnuté rozkrojíme a naplníme.
Plnku pripravíme uvarením hustého pudingu z mlieka ,pudingového prášku a cukru. Necháme vychladnúť a zašľaháme maslo.
Zo šľahačky ušľaháme tuhú zmes a po častiach vmiešame do pudingového základu.
Naplníme do vrecka so zdobiacou špičkou a nastriekame na spodnú časť koláča. Priklopíme vrškom a dáme do chladu oddýchnuť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára