Gabikin sladký svet

sobota, 9. apríla 2011

Bagetky, slané rožky

Skvelé bagetky,alebo slané rožky, posypané hrubou morskou soľou. Kuchyňa rozvoniavajúca čerstvo upečeným pečivkom. Čo môže viac navodiť útulnú atmosféru domova. vyskúšajte a neoľutujete.

POTREBUJEME:
1 kg pšeničnoražnej múky
600-700 ml mlieka s vodou (pol na pol)
100ml oleja
2 lyžičky cukru
1 kocka droždia 
2 lyžičky soli
môžete pridať rascu ak máte radi
vajíčko a voda troškou octu na potretie


POSTUP:
V 2 dcl tekutiny, cukru a droždia urobíme kvások.
 Necháme vzísť.
Múku preosejeme so soľou a dáme trochu nahriať do mierne vyhriatej rúry.
Vlejeme kvások, zvyšok mlieka a olej. S tekutinou opatrne.Keďže každá múka je iná pridáme na začiatok len 600 ml a ak sa bude zdať, že je cesto príliš tuhé dolejeme zvyšok. Vypracujeme na nelepivé cesto. Musí byť hutnejšie ako klasické kysnuté cesto. Poprášime múkou a necháme vykysnúť...kysnutie trvá približne hodinu ,ale môže kysnúť aj dlhšie.
Vykysnuté cesto vyklopíme z misy na dosku. Cesto rozdelíme na polovicu. Každú polovicu predelíme na menšie časti. Tie rozvaľkáme do kruhu a radielkom prerežeme na 4 trojuholníkové časti.Zrolujeme zo širšej strany do tvaru rožka. Pokladieme na plech, prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť. Rožky potrieme rozšľahaným vajíčkom a následne slanou vodou s trošinkou octu. Môžeme posypať soľou, rascou, makom, sezamom...pečieme v rúre vyhriatej na 185°C do zlata.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára