Gabikin sladký svet

sobota, 9. apríla 2011

Langoše

Priznám sa, že som nikdy nemala rada tie mastné posúchy, čo sa u nás v meste predávali pod názvom "Langoše". Tento receptík je nielen chutný, ale aj jednoduchý.

POTREBUJEME:
1 kg polohrubej múky
1/2 l mlieka
2 lyžičky cukru
1 kocka čerstvého, alebo 1 balíček sušeného droždia
250ml kyslej smotany
2 lyžičky soli

POSTUP:
 Z 2 dcl mlieka, cukru a droždia urobíme kvások. Nakysnutý vlejeme do múky ktorú sme preosiali spolu so soľou. Dolejeme zvyšné mlieko a kyslú smotanu. Vypracujeme nelepivé cesto a dáme kysnúť. Máme dve možnosti...ak chceme ,aby cesto rýchlo kyslo ,necháme ho v teplej miestnosti. Ak si ho pripravíme ráno a máme čas, dáme ho kysnúť do chladničky. Ak nespotrebujeme všetko cesto , vydrží v chladničke aj do druhého dňa.
Nakysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na primerane veľké kúsky. Tie jemne rozvaľkáme a nakoniec v rukách vytiahneme tak aby sme mali hrubšie kraje a tenší stred. Vyprážame v rozohriatom tuku a ukladáme na papierové utierky.
Povrch potrieme tým čo máme radi...cesnakom rozotretým so soľou a s trochou vody, kečupom, tatárskou omáčkou, syrom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára