Gabikin sladký svet

nedeľa 3. apríla 2011

Pečené buchty

Recept ako so starých čias...pripomenie mi to vôňu môjho detstva. V dedinke na Liptove, kde moja stará mama pekávala dokonalé záviny. Tučnučké a žltučké. Bez jedinej prasklinky. Buchty v jej pekáči boli ako vojaci. Všetky rovnaké, a nablýskané. Tmavá plnka zo slivkového lekváru,alebo maku dokonale kontrastovala so žltučkým cestíčkom jemným ako páperie. Aj keď možno to vaše cestíčko nebude také žlté ako od sliepočiek zo dvora, isto budete nadšené skvelou chuťou. Tak a ideme na receptík.

POTREBUJEME:
1 kg polohrubej múky,
4 lyžice krupicového cukru,
2 balíčky vanilkového cukru
2 kávové lyžičky soli
2 kávové lyžičky kypriaceho prášku
1 kocka droždia (môže byť aj sušené)
6 dcl vlažného mlieka
160 ml oleja
4 žĺtka
1 lyžica rumu
postrúhaná kôra z menšieho citróna
1 žĺtok na potretie + olej na potretie

Na potretie po upečení: 1 dcl studenej vody a 1 lyžica krupic. cukru





Plnka:
slivkový lekvár, alebo 50 dkg mletého maku , 15 dkg cukru, prilejeme toľko vriaceho mlieka aby nám vznikla nie príliš hustá, alebo riedka plnka


POSTUP:
Ak použijeme čerstvé droždie najprv si urobíme z 2 dcl vlažného mlieka, lyžičky cukru a rozmrveného droždia kvások. Necháme vzísť.
Ak použijeme sušené (ja používam to s lastovičkou na obale) tak ho len rozmiešame v múke.
Múku preosejeme spolu so soľou a kypriacim práškom do misy.pridáme cukre. V mlieku rozmiešame žĺtka a postrúhanú cutrónovú kôru a 1 lyžicu rumu. Všetko nalejeme do misy a hákom na kysnuté cesto premiešame. Potom pridáme 3/4 oleja a necháme dobre vypracovať. Nakoniec miesenia pridáme zvyšný olej a rukou prepracujeme. Povrch posypeme múkou a necháme na teplom mieste kysnúť. Trvá to pol až 3/4 hodiny. Vykysnutécesto vyklopíme z misy a jemne rozvaľkáme. Radielkom pokrájame na štvorce. Do stredu dáme za lyžicu plnky. protiľahlé rohy spojíme a vyformujeme do tvaru buchty. Na vymastený pekáč ukladáme buchtičky husto ku sebe. Každú poriadne ponatierame tukom (roztopeným maslom,olejom...) Necháme ešte 15 min. kysnút a potrieme rozšľahaným žĺtkom. Pečieme pri 170°C do zlatista. Nakoniec upečené buchty potrieme vodou s cukrom.Prikryjeme utierkou a necháme vychladnúť.
Z cesta sa dajú urobiť aj záviny,alebo rožky.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára