Gabikin sladký svet

štvrtok 21. mája 2015

Permelusso







Tento skvost som našla na stránke u Zuzky z Poovvi.com. Už na pohľad vyzerá nádherne a tak som ho proste musela upiecť. Nie som extra závislá na exotickom ovocí, ale predsa som to len riskla a môžem povedať, že lepšie som ani nemusela urobiť. Bohužiaľ som nemala rozťahovaciu formu a tak som experimentovala ,ale vrchné želé si našlo cestičku a trochu vytieklo, tak výsledok nie je taký dokonalý ako by mohol byť. Ale výsledná chuť to bohato vynahrádza.
Mandľový Dacquoise s lieskovými orieškami a úžasná čokoládová pena sa snúbi s Bavarois z exotického ovocia. Proste mňamka.

POTREBUJEME:

DACQUIOSE

45g      kryštál. cukru
130g    prášk. cukru
120g    mletých mandlí
130g    bielkov
20g      hladkej múky
hrsť lieskových orieškov (aj so šupkou)

ČOKOLÁDOVÁ PENA

3ks       vajcia (bielky oddeliť od žĺtkov)
100g     horkej čokolády
50g       cukru
125ml   šľahačky

BAVAROIS

300 ml prepasírovaného exotického ovocia
150 ml šľahačky
50g  cukru
6 plátkov želatíny
trochu pomarančového džúsu
2 plátky želatíny na polevu

POSTUP:

Najprv si upečieme bielkový plát. Múku zmiešame s práš. cukrom a mletými mandľami a preosejeme. Bielka našľaháme do jemnej peny a postupne primiešame kryšt. cukor. Vyšľaháme pevný sneh a jemne primiešavame múkovú zmes. Rozotrieme na plech, posypeme posekanými orieškami a pečieme pri 180°C asi 15 minút. Upečený necháme vychladnúť na mriežke, potom stiahneme papier a rozkrojíme na dve časti.
Čokoládovú penu si pripravíme tak, že roztopíme čokoládu a vlažnú vlejeme do žĺtkovej peny ktorú si pripravíme vymiešaním žĺtok a cukru. Spojíme do hromady. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a jemne ho metličkou vmiešame do čokoládovožĺtkovej zmesi. Šľahačku vyšľaháme do tuha a nakoniec aj tú vmiešame.
Na dno rozťahovacej formy položíme plát a naň natrieme čokoládovú penu, prikryjeme druhým plátom a odložíme do chladničky.
Medzitým si prepasírujeme exotické ovocie do celkového objemu 300ml. 50 ml si odložíme.
Ja som dala 2 mangá, lebo som iné momentálne nemala.
Do pyré pridáme cukor a zamiešame. Želatínu si namočíme do studenej vody, aby napučala a zmäkla. Vodu zlejeme a pridáme trochu pomarančového džúsu a roztopíme v mikrovlnke (trvá to pár sekúnd).
Šľahačku vyšľaháme na konzistenciu asi ako hustý jogurt.
Roztopenú želatínu vlejeme do pyré a vymiešame. Nakoniec vlejeme šľahačku a spojíme. Penu natrieme na vrchnú časť plátu a dáme do chladu stuhnúť.
Zatuhnutý povrch potrieme polevou ktorú si urobíme tak, že 2 plátky želatíny namočíme do vody aby zmäkli , vodu zlejeme a pridáme trošku džúsu a roztopíme. Zmes vlejeme do zvyšného pyré a nalejeme na povrch.
Permelusso necháme v chlade a potom už len maškrtíme. :

Ďakujem Zuzke za skutočne skvostný recept.







1 komentár:

  1. Gabika, BLAHOZELAM !!! Nadherna praca a super foto. Aj dekoracia na vrchu sa mi paci :)

    OdpovedaťOdstrániť