Gabikin sladký svet

streda, 2. marca 2011

Šišky



Ľahulinké ako pierko,ale hlavne jednoduché.

POTREBUJEME:

1 kg  polohrubej múky
1 kocka droždia
6 dcl vlažného mlieka
1 lyžička krupicového cukru do kvásku
2 lyžičky soli
2 vanilkové cukre
5 lyžíc krupicového cukru
70 ml oleja
3-4 žĺtka
3 lyžice rumu
trochu postrúhanej citrónovej kôry

POSTUP:

V 2 dcl mlieka si rozmiešame lyžičku cukru a namrvíme droždie. Zakryjeme a necháme vzísť.
Do misy nasypeme múku, cukre, soľ a poriadne premiešame. Do stredu vložíme žĺtky, pridáme kvások a zvyšok mlieka. Šľahačom s hákom chvíľu miesime. Potom pridáme 3/4 oleja a poriadne vypracujeme, až kým sa nám cesto odliepa od misy. Nakoniec vlejeme zvyšok oleja a rukou premiesime. Poprášime povrch cesta a pripryjeme utierkou a necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme ( nie príliš na tenko). Okrúhlou formičkou vykrajujeme kolieska. Necháme ešte chvíľu podkysnuť na doske a nakoniec vyprážame. Olejom nešetríme. Vkladáme tak, že ako prvú ponoríme do oleja vrchnú časť. Ak chceme môžeme v strede urobiť prstom jamku do ktorej dáme džem.
Vypražíme do zlata a ukladáme na papierové obrúsky. Nakoniec pocukrujeme.




 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára