Gabikin sladký svet

utorok, 1. marca 2011

Žerbó rezy




Cesto:
0,5 dl mlieka
1 kávová lyžička cukru
30 g droždia
500 g polohrubej múky
250 g Palmarínu
100 g práškového cukru
1 dl kyslej smotany
1 vajíčko (ak máme cesto mäkké nemusí byť)
1 vanilkový cukor
štipka soli
1/2 bal. PDP 
 
Plnka:
250 g mletých orechov
200 g práškového cukru
450 g marhuľového lekváru (môžme jednu časť potrieť aj ríbezľovým džemom)
200 g horkej čokolády + trošku Cery


Do šálky dáme vlažné mlieko s kávovou lyžičkou cukru a  rozdrobené droždie.  Necháme prikryté vzísť. Palmarín necháme pri izbovej teplote trochu zmäknúť. V múke rozmiešame soľ, PDP a práškový cukor. Preosejeme do misy a pridáme Palmarín. Prstami spracujeme na mrveničku a potom pridáme mlieko, kyslú smotanu a ak treba vajíčko.Cesto necháme asi pol hodinu odpočívať. Potom  ho rozdelíme na  4 rovnaké časti.


Na plnku  si zmiešame orechy s cukrom. Prvú časť cesta rozvaľkáme na tenko . Ja to robím tak, že si dosku trochu pofŕkam vodou ,na to položím papier na pečenie vo veľkosti plechu. Priamo na papieri cesto vyvaľkám a preložím aj s papierom na plech. Na cesto natrieme polovicu marhuľového lekváru a posypeme  tretinou orechovej plnky. Postup som opakujeme s tým, že druhý plát cesta obdobne vyvaľkáme na papieri prenesieme na plech a priložíme tak, že papier máme na vrchu a potom ho iba stiahneme. Zas potrieme džemom a posypeme orechami. Na vrch  priložíme štvrtú časť cesta.Povrch popicháme vidličkou a dáme do vyhriatej rúry piecť. Pečieme pri 180 °C asi 35 - 40 minút.
Mierne vychladnutý polejeme čokoládovou polevou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára