Gabikin sladký svet

pondelok 30. marca 2015

Jemné rožky z pareného kysnutého cesta








Dlhú dobu spal môj blog spánkom medvedím a ako správny medveď sa na jar zobudil. Prvý recept pochádza ešte z čias starých materí. A pre mňa sú práve tieto staré recepty tie pravé srdiečkové. Jednoduché, chutné a dýchajúce domovom. Pôvodne sa z tohto cesta robia záviny...tie krásne zatočené do úhľadnej špirály a s povrchom zlato mramorovaným od žĺtka. Nezľanite sa postupu kde sa múka zalieva vriacim mliekom. Týmto získa cesto trvanlivosť a pečivo vydrží dlho ako čerstvé.
Poďme pekne čarovať a vyvoňať kuchyňu dávnymi vôňami.

POTREBUJEME:

1 kg hladkej múky ä môže byť aj jemná špaldová
20 dkg masla
2 ČL soli
6 PL krupicového cukru
2 žĺtky
0,5 l mlieka
Kvások:
1 dcl mlieka
1 kocka čerstvého droždia
2 ČL cukru
2 PL hladkej múky

Plnky:
Maková, orechová:
50-70 dkg mak, alebo orechov
30-50 dkg práškového cukru ( ja dávam cukru menej, pridajte podľa vašej chuti)
vriace mlieko pridávať toľko aby plnka nebola riedka ani hustá
miesto mlieka môžme dať slivkový lekvár a trochu rozpusteného masla

Lekvár slivkový

Na potretie:
2 žĺtky + trochu mlieka

POSTUP:

Najprv si pripravíme kvások. Do hrnčeka nalejeme vlažné mlieko a pridáme cukor, pomiešame a nadrobíme droždie a pridáme 2 polievkové lyžice múky a vymiešame na kašičku. Prikryjeme a necháme vzísť. Do misy nasypeme múku ktorú spolu so soľou preosejeme. Pridáme cukor a zamiešame. Maslo,alebo tuk nasekáme a pridáme do misy. Spracujeme prstami alebo K hákom na jemnú mrvenicu. 1/2 litra mlieka necháme zovrieť a nalejeme na mrveničku a hákom na miesenie vymiešame. Počkáme chvíľu kým vykysne kvások a cesto trochu vychladne. Bude stále teplé, ale to nevadí...len nesmie byť horúce. Do mierne vychladnutého cesta vlejeme kvások a žĺtky a vypracujeme hladké cesto. Poprášime múkou a necháme cca 30 minút kysnúť.
Kým si cestíčko odpočíva prichystáme plnky, aby stihli vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 10-12 malých bochníčkov a necháme na doske zakryté ešte pár minút odpočívať. Potom každý bochníček rozvaľkáme do kruhu. Ak chceme záviny cesto rozdelíme na 8 bochníčkov a tie vyvaľkáme na tenko a potrieme do 2/3 plnkou a a zavinieme.
Na rožky každý kruh rozdelíme na 8 trojuholníkov a na širšiu stranu dáme plnku a zrolujeme do rožteka. Poukladáme na plech a potrieme žĺtkom rozmiešaným s mliekom. Necháme 5 minút zaschnúť a postup ešte 2x opakujeme.
Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme do zlata.
Upečené pocukrujeme.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára