Gabikin sladký svet

pondelok, 30. marca 2015

Makovo višňový flan







Jemné krehké cestíčko sa snúbi s makovožĺtkovou plnkou a kyslastými višňami. Ľahká dobrotka plná vápnika poteší nielen Vaše jazýčky ,ale aj kostičky.
Príprava je jednoduchá tak poďme na to :)

POTREBUJEME:

Krehké cesto:

25 dkg hladkej múky
10 dkg Hery, alebo masla
2 PL práškového cukru
1ČL kypriaceho prášku
1 žĺtko
1 lyžica kyslej smotany
citrónová kôra

Náplň
40 dkg mletého maku
15 dkg práškového cukru
2 PL krupicového cukru
1 PL citrónovej šťavy
2 vajcia
1 fľaša zaváraných višní

POSTUP:
Múku, cukor a PDP prstami,alebo K hákom spracujeme do mrveničky a potom pridáme žĺtko a kyslú smotanu. Hákom spracujeme do kompaktnej hmoty. Výhoda takto spracovaného cesta je v tom, že nám zostanú čisté ruky a cesto neprehrejeme ako pri miesení rukami.
Cesto môžeme hneď rozvaľkať a vložiť do koláčovej formy. Okraje na hornom okraji orežeme a popicháme vidličkou. Pečieme na 180°C asi 6 minút.
Medzitým pripravíme plnku.
Žĺtka vymiešame s práškovým cukrom do peny. Bielka našľaháme do riedkej peny a postupne pridávame 2 polievkové lyžice krupicového cukru a vyšľaháme tuhý sneh. Mak, citrónovú šťavu a žĺtkovú masu zamiešame a pridáme sneh z bielkov.
Vylejeme na zapečené cesto a na husto pokladieme višňami.
Pečieme asi 35- 40 minút kým plnka nestuhne a povrch nezozlatne.
Ja som ešte dozdobila šľahačkou s citrónovým mascarpone...


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára