Gabikin sladký svet

sobota, 4. apríla 2015

Ražno špaldové celozrnné žemličky







Zdravé a chrumkavé žemličky...zdravšia verzia pečiva.

POTREBUJEME:

30 dkg ražnej hladkej celozrnnej múky
30 dkg špaldovej celozrnnej múky
10 dkg hladkej bielej múky
1 PL sezamových a ľanových semienok
1 ČL mletej rasce
3-4 dcl teplej vody ( na začiatok dáme menej a dolejeme podľa potreby)
2 ČL soli
1,5 dcl oleja
Na kvások:
1 b. sušeného,alebo kocka čerstvého droždia
2 ČL cukru
2 PL múky
2 dcl vlažného mlieka

POTUP:

Do vlažného mlieka dáme cukor a droždie , posypeme múkou a zamiešame na kašičku. Zakryjeme a dáme na 10 minút na teplé miesto vzísť.
Medzitým preosejeme všetky múky, pridáme soľ, semienka a dobre zamiešame. Nakysnutý kvások vlejeme do múky a pridáme vodu. Premiesime a pridáme skoro všetok olej...trochu si necháme na záverečné premiesenie.
Cesto má byť hladké a nie príliš husté ani riedke...asi také ako napr. na buchty. Cesto sa má oddeľovať od misy . Nakoniec dolejeme trochu zvyšného oleja a domiesime. Poprášime jemne múkou, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme 45 minút kysnúť. Potom cesto vyklopíme na pracovnú plochu a rozdelíme na rovnaké kúsky. V ruky vytvarujeme bochníčky a necháme 10 minút prikryté podkysnúť.
Rúru vyhrejeme na 220°C a vložíme žemličky potreté studenou vodou. Pred potrením môžeme narezať do kríža a posypať semiačkami.
Pečieme 8 minút a potom znížime teplotu na 180°C a dopečieme do zlata.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára