Gabikin sladký svet

sobota, 4. apríla 2015

American cheesecake s karamelovým toppingom










Tento cheesecake som robila na otvorenie mačacej kaviarne. Doma som ho nestihla odfotiť a tu je už v stave polozjedenia. Ľuďom chutil, tak dúfam, že bude aj Vám. Príprava je jednoduchá aj keď dlhšia.

POTREBUJEME:

Na keksíkovú vrstvu :

20 dkg maslových keksov
10 dkg masla
 5 dkg trstinového cukru

Plnka:
50 dkg  Mascarpone, alebo Philadephie
50 dkg  tučného jemného tvarohu (nie hrudkovitý)
20 dkg  krupicového cukru
1   dcl   šľahačky
 5  dkg  múky hladkej
kôra z 1 citrónu
1 vanilkový lusk, alebo esencia
5 vajíčok veľkosť L

Poleva:

2,5 dcl  kyslej smotany
5    dkg  krupicového cukru




Karamelový topping:

25 dkg krupicového cukru
2,5 dcl šľahačky
12 dkg masla
POSTUP:

Najprv si rozmixujeme keksy s cukrom na jemno. Potom do nich pridáme rozpustené a vychladnuté maslo.
Sypkú zmes nasypeme do tortovej formy priemer 20- 24 cm a rovnomerne utlačíme. Výborný je malý hrnček s rovným dnom. Zmes dáme do rúry vyhriatej na 175°C piecť na 10 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme plnku.
Mascarpone zmiešame s tvarohom a cukrom. V mise si vymiešame šľahačku s múkou a do nej pridáme mascarpone. Pridáme citrónovú kôru a vymiešame vareškou. Šľahač ani mixér by nám zmes príliš zriedil a tak aj keď budeme pridávať vajíčka vždy zmes miešajte iba vareškou. Každé vajce dobre zapracujte o hmoty. Nakoniec prilejeme extrakt z vanilky,alebo vyškriabaný vanilkový lusk.
Zmes by mala byť polotuhá, nie príliš riedka ani hustá.
Nalejeme ju na predpečený korpus a dáme do rúry piecť cca 15 minút pri 175°C. Potom teplotu znížime na 120°C a pečieme ďalších 60-80 minút.
Korpus by mal na okrajoch zozlátnuť ,ale stred by mal byť stále trochu trasľavý.
Vyberieme z rúry a potrieme polevou, ktorú si pripravíme vymiešaním kyslej smotany, cukru a vanilkového extraktu. nalejeme na cheesecake a rozotrieme. Dáme naspäť do rúru a pečieme ešte 10 minút.
Upečený vyberieme a necháme celkom vychladnúť. Potom uložíme ešte na pár hodím do chladničky. Tam celkom stuhne.
Tupým nožom uvoľníme okraje na forme a obruč odstránime.Hotový môžeme poliať topingom.
Mne sa osvedčilo poliať až po nakrájaní hotové porcie...lepšie sa krája :)

Karamelový topping:

Cukor pomaly upálime na karamel a zalejeme nie príliš studenou šľahačkou. Dobre rozvaríme, aby sme nemali kúsky nerozpusteného karamelu. Pridáme maslo, zamiešame a odstavíme. Ak moc stuhne stačí jemne prihriať.






Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára