Gabikin sladký svet

piatok 10. apríla 2015

Sovičková tortička








Po dlhej dobe som zas tortičkovala. Táto bola pre krásne dievčatko pre ktoré pečiem už od 3 rokov a nemala som to srdce odmietnuť.
Požiadavka bola iba na chuť a tá mala byť lahká, svieža a s malinami a námet bol celkom na mne.
Pre zmenu som iba urobila iné korpusy a to spodný kakaový a stredný a vrchný vanilkový.

POTREBUJEME:

Spodný korpus priemer 28-30 cm

12 vajíčok L
12 PL krupicového cukru
12 PL hladkej múky ( kopcovité)
4   PL tmavého kakaa
4   PL oleja

Plnka:

7 dcl šľahačkovej smotany
500 ml kyslej smotany 18%
3 b. vanilínový cukor, alebo dreň z 1 vanilkového struku
10 PL práškového cukru ( ak sme použili sladenú smotanu tak stačia 3PL)
2 b. želatínového stužovača Dr. Oetker, alebo Zeeasan jogurt
malinový džem
1,5 kg malín

Krém pod poťah:
2,5 dcl mlieka
1 Zlatý Klas
5 lyžíc cukru
20 dkg masla

Poťahová hmota, gélové farby



POSTUP:
Bielka oddelíme od žĺtkov. Do bielkov môžeme pridať štipku soli a začneme šľahať na nízkych otáčkach asi 2 minúty do jemnej peny. Potom pridáme lyžicu cukru a trochu zvýšime otáčky. Po minúte pridáme druhú lyžicu a otáčky zvýšime na maximum. Potom už dosypávame zvšný cukor a vyšľaháme do tuha. Sneh by ale nemal byť ako "betón" stačí ak nebude mäkký. Primiešame do neho žĺtka. Nakoniec pridáme preosiatu múku s kakaom. Miešame opatrne a hlavne nešľaháme. Nakoniec pridáme olej.
Cesto nalejeme do formy ktorú vystriekame olejom v spreji. Hlavne sa jedná o dno formy. Boky iba ozaj jemne. Inak sa cesto po stenách skĺzne a urobí nám v strede nepekný kopec. Formou trošku pobúchame, aby vystúpili prípadné bubliny.
Pečieme vo vyhriatej rúre na 175°C.
Upečené vyklopíme na mriežku a necháme vychladnúť. Potom korpus rozrežeme a polejeme cukrovým rozvarom s troškou rumu,alebo vanilkovým extraktom.

Na plnku si vyšľaháme šľahačku s cukrom do tuha. Pridáme kyslú smotanu a zmiešame spolu s vanilkovou dreňou. Podľa návodu si pripravíme stužovač a vlejeme do smotanovej hmoty.

Na plát natrieme malinový džem a rozotrieme plnku ktorú husto pokladieme malinami. Priklopíme ďalším plátom a postup zopakujeme.
Dáme do chladničky stuhnúť.
Medzitým si uvaríme puding z mlieka a Zlatého klasu.
Posypeme cukrom a premiešame do vychladnutia.
Do vychladnutého po častiach pridávame maslo za stáleho šľahania. Urobíme hladký pevný krém, ktorým potrieme celý povrch torty a necháme v chladničke najlepšie cez noc zatuhnúť.

Povrch potiahneme buď cukrovou hmotou, alebo marcipánom. Z cukrových hmôt sa mi osvedčil najlepšie White icing. Ale ak vám nevadí  námaha tak je dobrý aj Smartflex velvet, ten je v rôznych farbách, len je dosť tuhý a zapotíte sa pri spracovávaní.
Hmotu vyvaľkáme na silikónovej podložke. Môžme trochu podsypať práškovým cukrom ale neprežeňte to,inak sa bude poťah sušiť a praskať. Nerozvaľkávame celkom na tenko,lebo povrch nebude pekný a nebude rovný. Prenesiem na tortu a pomocou žehličky na marcipán uhladíme.
Ak chceme mať absolútne hladký povrch musí byť maslový krém úplne uhladený. Môžeme si pomôcť aj tak, že povrch prejdeme teplým nožom, alebo špachtlou.







Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára